donderdag 31 maart 2011

Stringbowl : poging 1

Enige tijd geleden heb ik de stringbox gemaakt. Dit zou ik ook graag willen verwerken in een gedraaid object. Na wat kort denkwerk is het idee voor de stringbox ontstaan.

Houtsoorten : esdoorn,walnoot en fineer van beide soorten



De delen heb ik gezaagd met mijn oude Inca lintzaagje. Het fineer is toen tussen gelijmd. Na de eerste lijmserie heb ik de delen weer gezaagd om een soort raster patroon te krijgen.

De delen toen om een ander blok gelijmd, dit blok kon toen weer in de chuck van de draaibank geklemd worden. Het vormgeven van het doosje kan beginnen. Met behulp van diverse houtdraaigutsen , schuurpapier en een laagje danish oil is dit het resultaat geworden :



De volgende serie staat al gepland. Alle opmerkingen zijn meer dan welkom!!!


Rick

woensdag 23 maart 2011

DotBox+Bubblebox

Hallo,

Hier een tweetal nieuwe projecten waar ik mee bezig ben geweest. Als eerst is de DotBox aan de beurt.

De Dotbox bestaat uit esdoorn,walnoot,padoek en pau amarello.

 De proppen heb ik allemaal met de kolomboormachine gemaakt icm proppenboor,

Alle propjes erin gelijmd en nu wachten tot de lijm droog is.

Daarna met een scherpe beitel de uitstekende delen weggestoken en het geheel verlijmd.

Geschuurd tot korrel 150 en afgewerkt met DanishOil.




Het zouden houdertjes worden voor de bekende witte papiertjes die meestal in een saaie plastic houder zitten. Mijn dochter had er andere plannen mee, voor haar was het een mooi huisje voor haar speelgoed kat.


Nou ja , als ze maar gelukkig is toch!!!

Nu dan de bubblebox :
Esdoorn als body en toen beplakt met diverse houtsoorten. Deze "bollen" heb ik op de draaibank gemaakt en alles geschuurd tot korrel 220. De deksel is van amerikaans walnotenhout. De uitsparing heb ik gezaagd met de decoupeerzaag.



Alles weer afgewerkt met DanishOil. De bubblebox bevat nu de papieren doos met tissue's die altijd bij ons in de woonkamer staat.

Bedankt allemaal weer voor het kijken

Rick

vrijdag 18 maart 2011

2 prototype's van houten kistjes bewerkt met de haakse slijper

Zoals ik al verteld had wilde ik graag iets proberen wat ik gezien had op Lumberjocks.com.

De constructie van beide doosjes is erg simpel. De hoeken zitten in verstek. De bodemplaat zit in een groef die ik op de zaagtafel gemaakt heb. De deksel valt precies in het doosje zelf en zal kunnen scharnieren dmv 2 verschillende systemen.

Beide projecten zijn bedoeld als proefproject. Ik wil eens zien hoe bepaalde bewerkingen zouden staan op een klein houten kistje.


Dit is het doosje uit berkentriplex. Ik heb het doosje niet volledig geschuurd aangezien dit een proefproject was. Persoonlijk spreekt het mij niet aan maar de meningen schijnen hierover te verschillen. Het doosje staat al niet meer in de werkplaats maar is gisteren door iemand meegenomen die het doosje wel mooi vond. Zo zie je maar weer dat smaken kunnen verschillen.

Dit is het doosje uit pau amarello en walnoot. Deze heb ik helemaal niet afgewerkt aangezien ik nu al wat verbeterpunten zag. In de nabije toekomst ga ik zeker een dergelijk doosje maken en die wordt dan volledig afgewerkt. Dat wil zeggen dat de lijnen wat afgerond worden om het allemaal wat "aaibaarder" te maken.

Momenteel loop ik met een idee voor een project in mijn hoofd :  dot-box.

Gisteren heb ik een proefje gemaakt en dat sprak me wel aan. Hopelijk vind ik ergens de komende dagen nog wat tijd en energie om er mee bezig te gaan.

Tot de volgende keer

Rick

dinsdag 15 maart 2011

Dinsdag 15 maart : Doosjes in de planning

Hallo,

Afgelopen week is er weinig gebeurd in de werkplaats. Wel zijn er weer wat ideeen gekomen voor nieuwe doosjes. De eerste 2 die ik wil gaan maken zullen grotendeels bewerkt worden met de slijptol. Een zal gemaakt worden van berken-multiplex. Het tweede doosjes wordt gemaakt met pau amarello en walnoot als buitenste laag. Beide ideeen komen van werkstukken die ik gezien heb op Lumberjocks.com.

Ik hoop er dit weekend wat te kunnen laten zien.

Rick

woensdag 9 maart 2011

Schwertfisch Raspen

Hallo lezers,

Een tijdje geleden had ik wat raspen besteld van het relatief onbekende merk Schwertfisch. Deze werden netjes geleverd door Dick Feine Werkzeuge (  http://www.mehr-als-werkzeug.de/page/homepage/detail.jsf )

De prijs was zeer gunstig en de verhalen die ik gehoord had waren lovend. Erg goede prijs/kwaliteit-verhouding.

De handvaten besloot ik uit amerikaans walnotenhout te draaien met een ring van messing. Deze messing ringen heb ik op lengte gezaagd (15mm).

Toen het walnotenhout in de draaibank gezet.

Met de afruwguts rond gedraaid en in stukken gezaagd waar ik later de handvaten uit kon draaien.


Toen de kleine stukken hout in de draaibank gezet en de messing ringen erop gemaakt. Toen de messing ringen erop zaten heb ik een gat geboord in het handvat waar later de rasp in zou komen. Nu was het vormgeven van het handvat aan de beurt. Ik had daarvoor al een vorm gekozen die mij prettig in de hand lag.

De raspen lieten zich makkelijk in de handvaten tikken met een houten hamer. Let op dat je de raspen voorzichtig moet behandelen anders heb je een kleine kans op breuk.


Er zit een dun laagje lijnzaadolie op de handvaten.

De raspen werken enorm goed, voor iedereen die een rasp wil aanschaffen kan ik zeker dit merk aanbevelen.

Bedankt weer voor het lezen


Rick

woensdag 2 maart 2011

3 doosjes van walnoot en pau amarello

Naast het bouwen van de stringbox had ik ook gelijk de onderdelen gezaagd voor wat kleine doosjes gemaakt van walnotenhout. Dit moesten simpele doosjes worden waar je bv sieraden in kan doen als een soort van kado-verpakking.

De doosjes zijn ongeveer 7x7x7 cm . De deksel bestaat uit een dun stukje pau amarello met esdoorn en walnoot fineer als detail erin.Allemaal geschuurd tot korrel 240 en afgewerkt met Danish Oil.





Bedankt allemaal weer voor het kijken en lezen. Alle reactie's zijn van harte welkom.
Rick