dinsdag 23 augustus 2011

Esdoorn kistje met zwaluwstaartverbindingen

Beste Lezers,


Dit kistje stond al lange tijd te wachten op zijn afwerking. Toen ik met de mozaiekbox bezig was heb ik deze gelijk meegenomen in het proces van afwerking.

Het is een kistje gemaakt van amerikaans esdoorn hout. De zwaluwstaarten houden het kistje bij elkaar (...oke...en een beetje lijm). De bovenkant heb ik bekleed met stukjes rosewood. Alle vierkantjes gezaagd en deze om-en-om gelegd. Tja, het is weer eens wat anders. Deze manier van deksel-versiering vind ik wel leuk dus daar komt zeker een vervolg op. Misschien iets met een 3D-effect,puzzelstukjes enz enz.



Het rosewood was een kadootje van T. Tonnema (http://www.tonnema.nl/ ) . Wordt altijd zeer gewaardeerd!! De bodem is bekleed met een stukje bruin fluweel.

Bedankt voor het kijken


Rick

MozaiekBox

Beste Lezers,

Het mozaiekkistje is klaar!! Erg leuk project met nog weer een paar leermomenten. Helaas weinig foto's gemaakt van het bouwproces, dit zal ik weer eens op gaan pakken. Er komt nog een tweede kistje met andere houtsoorten.

Gebruikte houtsoorten : esdoorn, wenge en pau amarello.
Afwerking : 1 laagje Walnotenolie, 3 lagen DanishOil



Helaas zitten er nog wel een paar kleine kieren op een aantal plekken. Grrrr, toch weer iets te snel gewerkt. Ach, is ook weer een leermoment. Het kistje is verder goed geslaagd. Deze is ook weer te koop. Net zoals de andere projecten gaan de opbrengsten naar een goed doel zoals KIKA of Warchild.

Bedankt voor het kijken

Rick

woensdag 17 augustus 2011

Prototype MozaiekBox en wandpanelen

Hallo lezers van mijn blog,

Enige tijd geleden bestelde iemand wat hout bij mij om daar een mozaiek van te maken voor zijn dochter. Nou, dit idee heeft mij ook aan het denken gezet. Ik zocht al een tijdje naar een andere manier om een deksel te versieren en dit leek een mooie mogelijkheid. Ik had al eens wat geprobeerd met rechte lijnen, dit keer wilde ik graag wat meer ronde vormen.

Van een goede vriend kon ik een figuurzaagmachine lenen. Natuurlijk had ik alles met de hand kunnen zagen maar dit leek mij een betere optie voor dit project.

Het maken van een ontwerp was zo gebeurd maar toen nog het denkwerk over het alles aan te pakken. Vaak maak ik dan 1 prototype, dan kom je ook nog een heleboel dingen tegen die handiger kunnen.

Pau amarello, wenge, padoek en purperhart gezaagd en toen geschaafd op 4/5 mm. Voor het kistje heb ik esdoorn gebruikt aangezien ik dit nog heb liggen in grote hoeveelheden.





Tadaaaa, het prototype is gereed. Al bouwende toch al weer 3 of 4 dingen gemerkt die beter/makkelijker zouden kunnen. Het prototype is helaas niet goed genoeg om af te werken dus het wordt voer voor de houtkachel. Da's het mooie van kleine projecten : Niet goed? Kachel open en het bewijs is weggewerkt,hahaha.

Ik had nog wat kleine stukjes liggen. Hier wilde ik een soort wandpaneel van gaan maken. 4 plaatjes op elkaar gelegd, tape eromheen en weer zagen met de figuurzaag. Nu heb je dan 4 kleine paneeltjes, deze lijm ik op een grotere plaat met een randje om alle panelen heen. Wordt vervolgd...............

Rick


zondag 14 augustus 2011

Opbergkistjes voor tissue's

Hallo,

Zoals ik al eerder al eens vermeldt had maak ik eigenlijk geen werk in opdracht meer. Toch kreeg ik het verzoek om iets te maken waar je tissue's in op kan bergen. Qua stijl kon ik er helemaal mijn eigen draai aan geven. Kijk, dat past me nu helemaal. Ik had al wat ideeen in mijn hoofd (haha, aan ideeen geen gebrek!!!)

Het eerste kistje is gemaakt uit 18mm multiplex. Het kistje dmv een simpele constructie in elkaar gezet en toen bewerkt met de haakse slijper met opzetstuk van Saburr Tooth. Daarna schuren,schuren,schuren en nog een beetje schuren. Pff, zware klus. Het moest een ronde,aaibare kist worden.
Naam : "Rubens Box"




We hadden afgesproken dat ik 2 kistjes zou maken. Het 2e kistje is een vervolg op "Box with Curves"





Ik was erg blij dat deze dame de kistjes mooi vond. Ze wilde er graag nog een aantal bestellen......Het proces beviel me op deze manier wel dus ik denk dat we dat gewoon gaan doen. Alle opbrengsten van de 2 kistjes gaan naar de stichting "Doe een Wens" http://www.doeeenwens.nl/

Bedankt voor het lezen en neem eens een kijkje op de site van de stichting Doe eens wens!!


Rick

zaterdag 13 augustus 2011

Hout gehaald

Hallo,

Afgelopen donderdag ben ik met een goede vriend op pad geweest om hout halen. Het blijkt dat Friesland een goede plek is om hout te halen. We vertrokken rond 12 uur, uurtje rijden en toen kwamen we bij InlandsHout. Jaap van Leersum verkoopt veel inlandse houtsoorten. Hier vonden we oa peer,appel,els,beuk met slaap, taxus en zelfs een paar mooie stukken gestoomd peer. Deze laatste is duidelijk mijn favoriet. Erg mooi qua kleur en structuur. Alles ingeladen en toen door naar Haijo. Haijo is een erg vriendelijke kerel met een enorme hoeveelheid kennis over hout. We hebben daar nog even rondgekeken,toen alles in de auto geladen en weer terug naar zwolle.

Tja, en dan moet alles uit de auto , in het huis en naar zolder. Ik droom wel eens van een werkplaats op de begaande grond..........

In etappes is alles op de plek van bestemming gekomen. Het was weer een mooie dag. Het hout laat ik nu eerst een poosje liggen voordat ik ermee bezig ga. Er zit toch wat vochtverschil tussen de loodsen daar en de opslag op mijn zoldertje.

Mocht iemand eens willen komen kijken dan is hij/zij altijd welkom op de WoodWorkersAttic !!


Rick

dinsdag 9 augustus 2011

Opbergbakje voor afsprakenkaarten

Beste Lezers,

Even een kort berichtje van een project :

Materiaal
Esdoorn, mahonie, multiplex,fluweel,karton

Afwerking
1 laagje walnotenolie



Verder heb ik gisteren een stuk bubinga gezaagd en geschaafd. Het effect is zo mooi dat ik dit even wil delen.

Zo komt het uit de schaafmachine, helemaal nog geen afwerking gehad. Ik heb hier nog meerdere stukken van liggen!!!

Tot zover

Rick

maandag 8 augustus 2011

Update projecten

Beste Lezers,

Het is enige tijd wat stiller geweest dan normaal. We zijn lekker een weekje op vakantie geweest met het hele gezin. Even lekker in een andere omgeving. Deze week heb ik gebruikt om het boek van Peter Lloyd te lezen. Ik denk dat dit een van de boeken is die ik echt kan aanraden voor de makers van kistjes. Erg leuk om te zien hoe hij zijn kistjes maakt met redelijk beperkte middelen. Veel aandacht voor het hout en de vorm van de kistjes. Er kwamen gelijk alweer een heleboel ideeen.

Verder heb ik het werk van Robert Ingham ontdekt. Erg mooi strak werk. Ik ben bezig met een kistje in de styl van meneer Ingham. Dat wordt een soort van drie-luik.

Verder heb ik voor een goede vriend nog wat simpele display-kistjes gemaakt waar hij zijn "tippers"in kan laten zien op beurzen. Tevens een leuk bakje gemaakt voor zijn visitiekaartjes.

Voor het eerst in lange tijd heb ik een opdracht aangenomen met de voorwaarde dat ik volledig mijn eigen draai aan het project mocht geven. Ik kan/wil geen exacte kopieeen van projecten maken. Wanneer ik met iets nieuws begin wil ik er wel gelijk 2 of 3 maken maar om anderhand weer iets opnieuw te maken is niet helemaal mijn ding.

Verder heb ik wat nieuw gereedschap aangeschaft waaronder een Dozuki. Dit is een japanse zaag welke goed geschikt zou zijn voor het zagen van zwaluwstaarten. Er zijn mensen die hier enorm goed mee overweg kunnen maar na een dikke week proberen zag ik de toegevoegde waarde niet. Toch is het goed om andere manieren te proberen om niet vast te roesten in de "eigen"werkwijze.

Komende week hoop ik het "drie-luikje"af te ronden . Welk project volgt vind ik erg lastig aangezien er een heleboel dingen zijn die ik zou willen maken. Lastig geheel........wordt vervolgd


Rick