maandag 31 oktober 2011

Kistje uit plataan met iepenwortelfineer

Beste lezers,

Met dit project ben ik afgelopen paar weken elke dag even mee bezig geweest. Ik heb geprobeerd om tussendoor wat foto's te maken zodat ik weer een slide-show kan samenstellen. Zo kan een ieder zien hoe zo'n kistje gemaakt wordt.

De muziek op de achtergrond is van Lieneke Makaske. Persoonlijk vind ik dit erg mooi. Vooral de nummers met zang spreken mij aan maar daar konden we niets vinden wat lang genoeg was voor deze slide-show haha.

Het kistje is te koop, alle opbrengsten gaan dus naar KIKA. Neem eens een kijkje op http://www.kika.nl/ Zij kunnen alle steun goed gebruiken.



Bedankt voor het kijken,


Rick

zondag 30 oktober 2011

Doosje uit inlands kers : Opknapbeurt en een schaal uit esdoorn

Beste lezers,

Een poosje geleden had ik wat simpele doosjes gemaakt uit een stuk inlands kers. 2 van deze doosjes had ik al verkocht maar de 3e had ik zelf gehouden. Echter had dit doosje geen goede manier op de deksel op te tillen. Van een stukje walnoot heb ik een greepje gemaakt. Het greepje heeft dezelfde vrije vorm als de vakverdeling in het doosje zelf.



Het kistje is afgewerkt met meerdere lagen DanishOil. Dit kistje zal verkocht worden tbv een goed doel. op mijn blog wil ik een eigen deel gaan maken waar ik een aantal projecten te koop aanbiedt met een verzendservice.

Verder had ik een idee voor een schaaltje uit esdoorn met walnootfineer als detail.

Eerst heb ik een blok gemaakt van stukken esdoorn met steeds een stukje walnootfineer ertussen. Dit blok gedraaid tot een schaal. Deze schaal ben ik toen met de lintzaag te lijf gegaan om deze vorm te creeeren.
Afgewerkt met 2 laagjes walnotenolie. Ik verwacht dat ik meer van dit soort projecten zal gaan proberen te maken. Erg leuk om te doen en er zijn nog een heleboel variaties denkbaar........


Bedankt weer voor het lezen,


Rick

vrijdag 28 oktober 2011

Gedraaide doosje uit steenbeuk met purperhart

Beste Lezers,

Vandaag heb ik een klein doosje gedraaid uit een stuk steenbeuk. Ook geprobeerd om er schroefdraad in te verwerken en dat is redelijk gelukt. Echter is er nog wel ruimte voor verbetering,hahaha. In het dekseltje heb ik een stukje purperhart gelijmd om wat contrast te geven aan het steenbeuk.

Het doosje is zo'n 40mm hoog en heeft een diameter van 60mm.



Bedankt voor het kijken,


Rick

woensdag 19 oktober 2011

Schroefdraad .......

Beste Lezers,

Zoals ik al geschreven had ben ik van plan om te leren schroefdraad draaien. Het houtdraaien heb ik geleerd van een zeer vakkundige houtdraaier(en tevens een enorm aardige kerel) hier in Zwolle. Toen ik hem vroeg naar schroefdraad "strelen" dan bood hij gelijk zijn hulp weer aan. Maandagmiddag ben ik even in zijn werkplaats geweest voor een kleine demonstratie. Ook zelf even geprobeerd.....pff....dat viel niet mee. Ik mocht zijn beitels wel even lenen totdat ik zelf een set gekocht had. Gisteren even een kwartiertje geprobeerd op een stukje steenbeuk. Nu heb ik twee stukken steenbeuk die ik op elkaar kan schroeven!!!

Ben zeer benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen......heb al wel een setje beitels op het oog. Een mooie set 16 tpi van Robert Sorby.......dan kan ik gelijk wat andere dingen mee bestellen. Ik zit al een tijdje te kijken naar een Beall Buffing System ( http://www.bealltool.com/products/buffing/buffer.php ). Werkt echt super en is zeer gebruiksvriendelijk.

Wordt weer vervolgd......

Rick

zondag 16 oktober 2011

Snijplanken uit essen en amerikaans walnotenhout : Het Vervolg

Beste lezers,

De vorige serie snijplanken vond ik zo leuk om te maken dat ik verder ben gegaan in hetzelfde thema. Het ontwerpen van de snijplanken is de helft van het plezier. Je neemt gewoon een stapel millimeter-papier en begint gewoon te tekenen. De kinderen kleuren de tekenplaat van ToyStory in en papa zit alle vakjes in te kleuren,hahaha.

Ik had gepland om een heleboel foto's te maken zodat ik duidelijk kon laten zien hoe ik eaa aan had gepakt maar dit is helaas niet gelukt.

Bij het zagen en schaven heb ik wat hulp gehad van een goede vriend. Normaal doe ik zoveel mogelijk zelf maar de hulp was nu erg prettig !! Op zich zijn deze snijplanken erg simpel te maken mits je nauwkeurig blijft werken. Elke mm zaagverschil begint wel op te tellen wanneer er meer dan 400 blokjes hout in een snijplank gaan.







Gebruikte houtsoorten : walnoot en essen
Afwerking : osmo hardwax

Een aantal snijplanken zijn al besproken maar er zijn nog 3 stuks te koop. Prijzen tussen de 25 en 30 euro p.st. 

100% van de opbrengst gaat naar KIKA.

Bedankt voor het kijken,

Rick

Gedraaid doosje uit inlands walnotenhout

Beste mensen,

Het houtdraaien is een verslavende bezigheid. Tevens zijn het steeds kleine projectjes die je op een middag klaar kan krijgen. Gelukkig heb ik genoeg hout liggen om doosjes te draaien dus voorlopig zijn we nog niet klaar!!


Diameter            : 65mm
Hoogte              : 72 mm
Afwerking         : Shellawax
Houtsoort          : inlands walnoten

Het bahia-rosewood doosje heeft een "plop"sluiting, dat heb ik bij dit doosje niet gedaan. Het doosjes sluit goed maar heeft weinig wrijving wanneer je de deksel eraf wilt halen. Erg handig wanneer je maar 1 hand vrij hebt!! De stap die nog ontbreekt is het schroefdraad-doosje.......tja....ik hoop de komende tijd daar eens mee bezig te kunnen maar eerst de benodigde gereedschappen bij elkaar zoeken.


Het stuk walnoten zit hier in de chuck. Je kunt al zien wat de onderkant en wat de deksel wordt.
Het dekseltje zit nu in de chuck. Het is zorg op de binnenkant van de deksel volledig af te werken want later kunnen we er niet makkelijk meer bij.


Tadaa......Geschuurd tot korrel 320 en toen voorzien van een laagje Shellawax

 Ok, het dekseltje zit erop. Zonder al te veel druk sluit het mooi aan.
De binnenkant van het doosje ook al afgewerkt.

 Zo, eerst een kop koffie.....niets is soms fijner dan gewoon in de werkplaats zitten en een beetje rondkijken onder het genot van een kop koffie,hahaha. Of ben ik de enige met deze afwijking???
De onderkant van het doosje moet natuurlijk ook afgewerkt worden. wanneer iemand een gedraaid oppakt wordt er vaak gezocht naar een foutje. Zorg dus dat deze A. niet gemaakt worden of B. erg goed verborgen!! Zoals je ziet zit het deksel geklemd met wat papier zodat ik de onderzijde goed kan bereiken.

Het draaien van dergelijke doosjes valt zeer goed te doen wanneer je de werkvolgorde op de juiste manier volgt.

Bedankt alvast voor het kijken,

Rick

vrijdag 14 oktober 2011

Bahia Rosewood doosje

Hallo fijne mensen,

Deze week ben ik bezig geweest met een klein gedraaid doosje gemaakt van bahia rozehout. Dit stuk was een kado van een houthandel waar ik eens was.Zo'n stuk was voor hem niet meer bruikbaar maar voor mij zeer zeker!! Het hout laat zich goed bewerken. Het doosje is 80mm hoog. Afwerking : Shellawax!!(dit is echt toverspul voor de houtdraaier, je krijgt een enorme mooie glas wanneer je de voorbereiding goed hebt gedaan).



Bedankt voor het kijken,


Rick

donderdag 13 oktober 2011

Schaal uit esdoorn en mahonie

Lezers van mijn blog,

Vorige week had ik dit project al gemaakt maar ik was nog niet toegekomen aan het maken van foto's. De schaal is gemaakt uit 15mm esdoorn en 5 mm mahonie. Om en om verlijmd onder een hoek van 45 graden.
Eerst tot 1 blok verlijmd en toen rond gezaagd op de lintzaag.
Toen naar de draaibank voor de uiteindelijke vorm. Afgewerkt met shellawax!!


Het schaal is te koop, de opbrengsten gaan naar een goed doel naar keuze!!

Bedankt voor het kijken

Rick

donderdag 6 oktober 2011

Schaal uit berken multiplex

Beste lezers van mijn blog,

Vorige week kreeg ik wat stukken berken multiplex van Tamar Tonnema ( http://www.tonnema.nl/) . Hier wilde ik graag een schaal van maken. Het proces heb ik beschreven in dit you-tube filmpje zodat iemand ook een dergelijk schaaltje kan maken.


Hier nog even een plaatje van het eindproduct.

Bedankt voor het kijken

Rick