zaterdag 28 januari 2012

Bolle plank ???

Beste lezers,

Zo nu en dan kom je dingen tegen die je enorm aan het denken zetten. Zo vond ik eens een site van iemand die met LEGO blokjes de meest rare dingen maakt. Zo maakte hij ook een wandpaneel die een soort 3d-effect gaf. Ik ben gek op dit soort projecten. Ook op lumberjocks.com had ik al eens zoiets dergelijks gezien.

Het idee was geboren, nu nog de uitvoering.....

 Ik ben begonnen met balkjes esdoorn en walnoot. Geschaafd op juiste dikte en verlijmd
 Na het verlijmen waren er nog wat kleine oneffenheden.....Tadaa....gelukkig is er dan de nr 5 schaaf
 Dan komt het zagen van de stroken
 Elke 2e strook draai je om totdat je dit "schaakbord"krijgt
 Boren....boren.....propjes en gaatjes.....heeel veeeeel....
 Pffff.....wat een werk....helaas ging het boren niet helemaal naar wens.
 Het 3d-effect komt al aardig tot leven..
Klaar!!!!

Dit was wederom een zeer vermakelijk project ondanks het vele gaatjes-boren en plugjes-meppen. De volgende ga ik maken uit kops-hout. Dit lijkt beter te gaan met het boren van de gaten, nu had ik echt last van "tear-out" en zo ontstonden er dus wat onbedoelde gaatjes.....

Bedankt weer voor het kijken

Rick

dinsdag 24 januari 2012

Soms is hout gewoon mooi

Beste lezers,

Een aantal dagen geleden was ik bij iemand die had een bijzonder stuk esdoorn staan. Toen ik dit stuk zag wist ik gelijk een mooie bestemming ervoor. Het stuk zou gewoon geschuurd worden en dan dienen als muurversiering ipv een schilderij. Gewoon een plak hout aan de muur!!!

 Zeg nou zelf : da's toch een mooi stukje hout.....
 De zijkanten heb ik "gecarved" met mijn nieuwe opzetschijfje voor de proxxon.
 Daarna met de borstelschijf erover...nu heb je een mooi opgeruwd oppervlak
De randen heb ik zwart gespoten. De bovenkant had ik al geschuurd tot korrel 320 en voorzien van een laagje walnotenolie. Van het opbrengen van de olie heb ik een kort filmpje gemaakt, zo zal ik binnenkort afmaken en plaatsen.

Nu nog een ophang-systeem eraan en we hebben weer een stukje muur opgevuld in huis!!!

Rick

zaterdag 21 januari 2012

"Gemetselde"Schaal

Beste lezers,

Ik wilde graag weer eens een grote iets maken op de draaibank. En dan het liefste de maximale draaidiameter van de bank gebruiken. Qua techniek wilde ik iets "gesegmenteerd"maken, dat betekent in het kort : allemaal blokjes zagen, verlijmen en dan draaien.........

Het begint altijd met een schets om een vorm te krijgen die mij aanstaan. Dit vind ik altijd een erg leuk deel van het project. Schetsje maken, even aan de muur plakken en dan op een afstandje zitten kijken of de vorm "klopt". Na de schets komt er een exacte tekening. Deze deze tekening geeft ik de wanddikte aan om aan de hand hiervan te bepalen hoe dik het hout moet zijn.

De schaal is opgebouwd uit een aantal verdiepingen(ringen) die een uiteindelijke dikte van 18mm hebben

Voordat ik begin met zagen maak ik altijd eerst een proefring uit mdf om te kijken of de zaag goed is ingesteld.

Hier is zijn een aantal ringen verlijmd. Elke ring bestaat uit 24 losse blokjes(segmenten). Een ring bestaat 360 graden. 360/24=15  elk segment heeft 2 kanten dus een hoek van 7,5 graad moet er gezaagd worden. Het verlijmen doe ik met gewone houtlijm, het klemmen doe ik met metalen slangklemmen.


De verlijmde ringen bevestig ik met "hot glue " aan een dikke plaat multiplex. Nu draai ik 1 zijde glad.


Hier zijn er al een aantal ringen met elkaar verlijmd. Het middenstuk "zweeft"tussen de ringen. Wanneer je dit stuk volledig zou verlijmen dan is het kans op scheuren erg groot door de werking van het hout. Beter voorkomen dan genezen !!!


Alle ringen zijn verlijmd.....de schaal is geschuurd......ik had een klein foutje gemaakt.....waarschijnlijk niet goed zichtbaar maar ik wist dat het er zat dus toen besloten om iets extra's met de schaal te doen.
De lijmnaden ga ik allemaal uitfrezen om op deze manier nog meer die gemetselde "look" te krijgen.



Yep, dit vind ik zelf wel mooi. Er komt geen enkele afwerking op de schaal. Dit vind ik zelf beter passen bij het geheel.

De schaal heeft een diameter van 41 cm, een hoogte van 14 cm. Gemaakt van esdoorn,walnoot en purperhart. Totaal 169 losse blokjes hout....

Bedankt voor het kijken

Rick

vrijdag 20 januari 2012

2 theekisten : het laatste deel

De kistjes zijn klaar !!! Al met al weer een leuk project geweest met enkele leermomenten.







De theekisten zullen te koop worden aangeboden in het Vechtgenotenhuis,Ommen tijdens mijn tijdelijke expositie door over een paar maanden. Alle opbrengsten gaan naar diverse goede doelen waaronder KIKA.

Groetjes

Rick

zondag 15 januari 2012

Korte update : 2 theekisten

Beste lezers,

Hier een korte update van het theekisten-project. Afgelopen paar dagen weinig bezig geweest in de werkplaats. Er zijn wel 2 laagjes walnotenolie opgekomen en dit geeft al een aardig idee hoe het eindresultaat gaat worden. Het hout wordt donkerder en krijgt veel meer diepte door het aanbrengen van olie.

Bedankt weer voor het lezen..

Rick

zaterdag 7 januari 2012

2 Theekisten.......

Beste lezers,

Eindelijk dan weer een project !!!! Ik heb altijd al eens een theekist willen maken. Al enige tijd lagen er 2 mooie stukken amerikaans walnoot met een dikte van 35 mm. Deze heb ik geherzaagd, geschaafd tot een dikte van 12mm. Dit leek me een mooie dikte voor de kistjes.

De deksels worden gemaakt uit mdf gefineerd met "Quilted Maple " en "Eucalyptus Burl " , beide fineersoorten zijn erg spectaculair. Met dank aan DesignHolz !!

De bodem wordt ook gemaakt van mdf. De onderzijde wordt zwart gespoten en de binnenzijde bekleed met fluweel. Dit is een machtig mooie uitvinding.....stof aan de ene kant en zelfklevend aan de andere kant. Momenteel bestel ik dit nog steeds bij Axminster aangezien ik nog geen leverancier heb kunnen vinden in Nederland die dit aanbiedt voor een redelijke prijs.

De vakverdeling wordt gemaakt van amerikaans esdoorn teruggeschaafd tot 4 mm.

De scharnieren worden gemaakt van amerikaans esdoorn (6mm). Het gebruik van houten scharnieren bevalt me erg goed en geeft een kistje echt iets extra's vind ik.








Mooi he dat Quilted Maple...het heeft echt een soort van golvend effect...Nogmaals bedankt DesignHolz!!

Hopelijk kan ik dit weekend nog even bezig met de kistjes, wordt dus vervolgd

Rick