dinsdag 28 februari 2012

Tool cabinet : deel 2

Beste lezers,

Ik heb gelukkig weer wat tijd gehad om aan de kasten te werken en het einde is bijna in zicht !!!



Ik ben erg blij om nu dan eindelijk een nette opbergplek te hebben voor mijn handgereedschap. De magneetstrips werken erg prettig, misschien niet de klassieke manier om gereedschap op te hangen maar voor mij echt een uitkomst.

De kasten zijn nog niet helemaal klaar. Nu nog een sluitsysteem en wat kleine lades!!

In de tussentijd ben ik bezig met mijn eigen versie van een ringdoosje van Peter Lloyd. Peter is een houtbewerker van de andere kant van de Noordzee, erg vriendelijk en een groot vakman. Ik had hem gevraagd of ik zijn ontwerp mocht gebruiken voor deze doosjes en dat was gelukkig geen probleem. Het is vaak wel zo netjes om iemands toestemming te vragen wanneer je iets wil gebruiken (zeker wanneer het iemand betreft die zijn brood hiermee verdient).
Vorig jaar had ik al eens wat geprobeerd en gisteren dan een echt prototype gemaakt. Het is de bedoeling dat ik van deze ringdoosjes wat meer tegelijk ga maken. Het zijn leuke kleine projecten voor tussendoor. Een deel zal ik verkopen en een deel gaat naar een loterij voor het RonaldMcDonaldhuis.

Wordt vervolgd

zaterdag 18 februari 2012

The Tool Cabinet

Beste lezers,

Ik ben dan eindelijk op weg met de bouw van de 2 opbergkasten van mijn gereedschap. Dit zijn grotere projecten dan dat ik normaal maak dus daar gaat ook wat meer tijd in zitten. In de werkplaats heb ik 1 raam zitten en aan weerszijden van dit raam komen de identieke kasten te hangen. De linker wordt gevuld met het handgereedschap zoals schaven,beitels en zagen. De rechter wordt een opbergplek voor mijn houtdraaigereedschap. De beschikbare ruimte bepaalt ook eigenlijk de globale afmeting van de kasten. Ze worden ongeveer 500x800mm en iets van 180mm diep.

Qua indeling ga ik voor een losse binnenkant. Het blijkt dat dergelijke kasten door de tijd heen steeds meer gereedschap moeten bergen en dus vaak een andere indeling vragen. Qua draaigereedschap verwacht ik niet erg veel verandering maar in de andere kast zal vast nog wel eaa bijkomen.

Deze houtsoort komt als "blikvanger" aan de voorzijde. Ooit kocht ik deze dikke plank bij een houthandel in Friesland. Het was toen de laatste met deze bijzondere tekening. De plank heeft bijna 2 jaar op zolder gelegen om te wachten op het juiste project.

De andere houtsoort is amerikaans esdoorn ("hard maple").

Ik ben nu een weekje bezig en probeer hier en daar wat tijd en energie te vinden om met de kasten bezig te kunnen. Van de bouw maak ik weer een hele serie foto's en deze plaatst ik op http://www.woodworking.nl/viewtopic.php?f=10&t=4983

Wanneer alles klaar is zal ik proberen om weer een soort "slide-show"te maken voor op you-tube. Het is erg leuk om te zien dat mensen de filmpjes bekijken en zelf ook dergelijke projecten gaan opstarten.

Wil je in de tussentijd zien hoe de bouw vordert kijk dan even op woodworking.nl !!

Bedankt voor het lezen,


Rick

maandag 13 februari 2012

2 Wandpanelen 3d-style

Beste lezers,

De wandpanelen / snijplanken zijn allemaal klaar. Het afwerken is op zich wel een plezierige bezigheid wanneer je dit in stukjes van 15 minuten doet. Het aanbrengen van de 1e laag walnotenolie is een prachtig gezicht. Het hout kleurt mooi en de contrasten worden nog sterker.



Dit zijn de 1e 2 projecten. Het is een vervolg op 2 vergelijkbare die ik vorig jaar maakte.

Een paar weken terug maakte ik de "bolle"plank.....Dat ging niet helemaal goed, hier dan deel 2 met tevens zijn rare zusje Wavy...





Dit was een super project om te doen. Dit keer zijn het kopshouten panelen geworden, dit maakte het boren(icm nieuwe boortjes) een stuk makkelijker.

Van het proces heb ik een hele reeks foto's gemaakt om de bouw uit te kunnen leggen aan diegenen die ook zoiets willen maken.

Bedankt voor het kijken,


Rick

zaterdag 11 februari 2012

snijplanken met zwaluwstaarten

Beste mensen,

Het idee van zwaluwstaarten in een snijplank spookte al een tijdje door mijn hoofd......Hoe kan ik dit maken ? 

Men neme een stapel esdoorn,walnoot en chileens kersen. Op de freestafel frees je de zwaluwstaarten ( sliding dovetail) . Dan verlijm je alles en zorg je dat de panelen mooi vlak worden. Daarna zaag je stroken eraf op de gewenste dikte van je snijplank (in mijn geval 25mm). Deze lijm je allemaal aan elkaar vast, nachtje wachten en dan schuren,schuren en nog meer schuren!!!


Bedankt weer voor het kijken!!

Rick

vrijdag 10 februari 2012

Voorbereidingen voor een "Tool Cabinet"

Beste lezers,

Er zijn van die projecten die iedereen een keer gemaakt wil hebben. Een "tool cabinet"is er eentje van. Eigenlijk is het gewoon een kastje waar je gereedschap in ligt...  Al zeker 2 jaar liep ik met allerlei plannen rond maar steeds kwam er wat tussen. Afgelopen paar weken ben ik bezig gegaan met het tekenen van de kasten. Ik ga er 2 tegelijk maak die dan aan weerszijden van een raam komen te hangen in de werkplaats. 

Hopelijk dat ik vanmiddag nog even tijd kan vinden om hout uit de opslag te halen voor deze kasten. De eigenlijke kast wordt gemaakt van amerikaans esdoorn.

Er liggen ook nog een aantal snijplanken/wandpanelen te wachten op hun laatste afwerkfase. Deze komen zeer binnenkort dus op mijn blog te staan. Er zitten weer een paar "rare" werkstukken tussen waar je de ogen van gaan draaien..hahaha...

Tot dan

Rick

dinsdag 7 februari 2012

Duwhoutjes

Dit is nou niet echt 1 van de meest uitdagende projecten van de afgelopen tijd maar wel een erg belangrijke. Om hout veilig te kunnen verwerken op de zaagtafel gebruik ik een duwhoutje. Op deze manier blijven je handen een eind weg van de zaag en wordt het werken een stukje veiliger. Ik probeer altijd een aantal van deze dingen te hebben liggen zodat je nooit geen excuus hebt om er niet 1 te gebruiken.

Over het algemeen maak ik deze duwhoutjes van resten plaatmateriaal. Er lag nog een stuk 25mm multiplex. Hier kan ik makkelijk 4 duwhoutjes uithalen.


Bedankt weer voor het meekijken in de werkplaats.


Rick