maandag 30 april 2012

Mooi hout.....

 Gebookmatched kurkbomenhout
 Lacewood : laatste 2 stukken
 Balkje pokhout : is net verkocht
 Che-chen : caribisch rozenhout...een van de laatste balken
 gebookmatched bubinga (oude traptrede)
 Mooi he!!!! Gebookmatched taxus
Schildhouthout : ook de laatste paar beschikbare stukken

Rick

zondag 29 april 2012

Rustieke schaal uit essenhout

Beste lezers,

Gisteren ben ik bezig geweest met het draaien van een grote schaal. Vorige maand had ik wat essenhout gekocht, de bliksem was eens ingeslagen in deze boom en de sporen daarvan zijn nog steeds goed te zien. Ik besloot om het verkoolde deel terug te laten komen in de schaal om zo een rustieke schaal te krijgen. Geen dun draaiwerk maar een zware rand. Geen afwerking gewoon het pure hout.

 Eerst bepalen wat de mooiste delen zijn .....
 Goed....Houtje zit vast......
 Zagen.....zagen......hijg.....puf....
 Toen het stuk eraf was heb ik de rest gedaan op mijn mini lintzaagje!!
 Best rond.....het stuk waar de bliksem in was geslagen zit rechts boven in...Wanneer je dit stuk tegenkomt tijdens het draaien dan draai je dus geen hout maar een stuk lucht. Dit wordt dus echt een kwestie van rustig aan draaien.
 Doordat het een excentrisch stuk hout is klappert de draaibank met een hoger toerental....het toerental staat erg laag dus.
 Eerst de onderkant gedraaid, daar toen een uitsparing in gemaakt waar de "chuck" dat weer het stuk hout vast kan pakken.
 Hier zit het hout dus in de chuck en kan ik beginnen met het draaien van de binnenkant van de schaal.
 En daar is de schaal dan.....380mm doorsnede met een dikke rand.

Ik vond het een mooi project om te maken. Het stuk hout had allerlei soorten kleur en tekening. Zeer bijzonder stukje hout.

Bedankt voor het kijken

rick

zaterdag 28 april 2012

Houtdraaien : hoekstukken voor een raamomlijsting

Beste lezers,

Afgelopen week heb ik een goede vriend even geholpen met wat draaiwerk. Hij was bezig met een teakhouten omlijsting voor wat ramen van een schip. Deze ringen zaagt hij door 4-en en gebruikt deze dan als hoekstukken......Teak draait heerlijk maar jemig wat worden je beitels enorm snel bot.....Ik had de slijpmachine naast de draaibank gezet.....






Bedankt voor het meekijken!!!

Rick
Beste lezers van mijn blog,

Het project is klaar. Ik heb ruim de tijd genomen voor de afwerking. Eerst 1 laagje verdunde walnotenolie, daarna nog 3 lagen Osmo (de matte variant). De "lades"hebben een laagje rood plakfluweel.




In totaal is het bouwsel zo'n 1020mm hoog geworden. Tot op heden is dit project nog te koop. Heeft u interesse en weet u eventueel een plek waar dit project kan staan neem dan even contact op. Alle opbrengsten van de verkoop gaan naar diverse goede doelen oa KIKA.

Rick

zondag 22 april 2012

Steenbeuk en Zwitsers Peren deel 2

Beste lezers van mijn blog,

Gisteren ben ik nog even bezig geweest met de eigenlijke "kistjes". Deze worden gemaakt van zwitsers peren. Qua houtverbinding niets ingewikkeld verder.



Oke, dat was het nu weer even.

Rick

zaterdag 21 april 2012

Steenbeuk en Zwitsers Peren.....

Beste lezers,

Zoals ik al geschreven had ben ik nu bezig met een grotere versie van het "kistje ontmoet organische vorm"project. Dat begint altijd met een schets en een zoektocht naar het beschikbare hout. Er lagen nog wat stukken steenbeuken met een kopmaat van 70x70 in de opslag. Door deze te verlijmen zou ik een dikke balk kunnen maken die geschikt zou zijn voor dit project.

Ik besloot er wat perenhout tussen te lijmen, op deze manier krijg je wat meer contrast. De houtsoorten passen goed bij elkaar qua bewerking.


Goed , het hout is geschaafd....nu het verlijmen!!


De onderkant van het geheel moet wel vlak zijn natuurlijk. Mijn zaagtafel kan max 50mm hoogte aan.......tja......dus de balk maar aan 4 zijdes ingezaagd en de rest met de handzaag gedaan. Nu alleen nog het restant verwijderen en dan hebben we een stabiele basis.



Het is de bedoeling dat er een aantal kistjes "in" de balk moeten komen. Met de zaagtafel heb ik wat inkepingen gezaagd en met de beitel verder weggehakt.



Het ontwerp heb ik nu overgezet op de balk voor de "vrije"vorm. Met de lintzaag heb ik de grote delen afgezaagd. Je krijgt zo een lollige stapel met afval. Hierna heb ik met de haakse slijper met saburr-tooth-opzetstuk de verdere vorm aangebracht.....Met wat raspen/vijlen heb ik daarna de overgangen wat vloeiender gemaakt. Je kan met de haakse slijper snel materiaal verwijderen maar erg subtiel gaat het niet...hahaha....

Daarna is het schuren met korrel 100....korrel 120......korrel 150.....korrel 180.....korrel 220...korrel 240 en toen dan 320......jemig.......halverwege vroeg ik mijzelf af waarom deze vorm zo groot moest zijn......Het schuren heb ik grotendeels met de Rotex gedaan. Vanaf korrel 180 heb ik alles eerst met de machine geschuurd en toen nog eens met de hand. Zo krijg ik voor mijn gevoel een mooiere afwerking met dergelijke moeilijkere vormen.

Nu de kistjes maken.......wordt weer vervolgd

Rick

woensdag 18 april 2012

"Kistjes en een vrije vorm "

Beste lezers,

Zo af en toe zie je het werk van andere houtbewerkers en dat kan erg inspirerend werken. Ik zat te bladeren in een boek en kwam het werk van dhr Cantwell tegen.......Zeer apart en het sprak mij erg aan. Ik besloot om een soort van prototype te maken uit een dik stuk mahonie om eens te zien hoe het maken mij af ging.




Zelf vind ik wel een geslaagde poging. Dit project is dan ook te koop en de opbrengsten zullen naar KIKA gaan. Momenteel ben ik bezig met een 2e project in deze stijl maar dan een stukje groter !!!

Bedankt voor het kijken

rick

vrijdag 6 april 2012

"Fiddleback"essen en kurkboom

Zoals beloofd :





Da's toch wel gaaf hout he!!! Een deel hou ik zelf en een deel is te koop, mocht je dus wat zoeken laat dan maar even weten.


Rick