zaterdag 21 april 2012

Steenbeuk en Zwitsers Peren.....

Beste lezers,

Zoals ik al geschreven had ben ik nu bezig met een grotere versie van het "kistje ontmoet organische vorm"project. Dat begint altijd met een schets en een zoektocht naar het beschikbare hout. Er lagen nog wat stukken steenbeuken met een kopmaat van 70x70 in de opslag. Door deze te verlijmen zou ik een dikke balk kunnen maken die geschikt zou zijn voor dit project.

Ik besloot er wat perenhout tussen te lijmen, op deze manier krijg je wat meer contrast. De houtsoorten passen goed bij elkaar qua bewerking.


Goed , het hout is geschaafd....nu het verlijmen!!


De onderkant van het geheel moet wel vlak zijn natuurlijk. Mijn zaagtafel kan max 50mm hoogte aan.......tja......dus de balk maar aan 4 zijdes ingezaagd en de rest met de handzaag gedaan. Nu alleen nog het restant verwijderen en dan hebben we een stabiele basis.Het is de bedoeling dat er een aantal kistjes "in" de balk moeten komen. Met de zaagtafel heb ik wat inkepingen gezaagd en met de beitel verder weggehakt.Het ontwerp heb ik nu overgezet op de balk voor de "vrije"vorm. Met de lintzaag heb ik de grote delen afgezaagd. Je krijgt zo een lollige stapel met afval. Hierna heb ik met de haakse slijper met saburr-tooth-opzetstuk de verdere vorm aangebracht.....Met wat raspen/vijlen heb ik daarna de overgangen wat vloeiender gemaakt. Je kan met de haakse slijper snel materiaal verwijderen maar erg subtiel gaat het niet...hahaha....

Daarna is het schuren met korrel 100....korrel 120......korrel 150.....korrel 180.....korrel 220...korrel 240 en toen dan 320......jemig.......halverwege vroeg ik mijzelf af waarom deze vorm zo groot moest zijn......Het schuren heb ik grotendeels met de Rotex gedaan. Vanaf korrel 180 heb ik alles eerst met de machine geschuurd en toen nog eens met de hand. Zo krijg ik voor mijn gevoel een mooiere afwerking met dergelijke moeilijkere vormen.

Nu de kistjes maken.......wordt weer vervolgd

Rick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten